Biztosan lakberendezésre van szükség??

Ahogy korábban már említettem, nagyon régóta az volt az álmom, hogy lakberendező legyek, azonban az elmúlt években megfogalmazódott bennem és kikristályosodott, hogy mi a valódi célom és küldetésem. Mondhatnám hogy kissé spirituális irányba indultam el.

Rengeteg  ember keres lakberendezőket, hogy szebbé, illetve újjá varázsolják az otthonukat. Ez az esetek többségében az egész otthon, vagy egy-egy helyiség felújítását jelenti. Ilyenkor a legkisebb  munkától a legnagyobb átalakításig terjedhet a skála. Azonban rájöttem, hogy a lakberendezés valójában nem nyújt megoldást a valódi problémára.

Amikor valaki felkér egy ilyen szakembert, hogy segítsen az otthonában, annak bizonyára van valamilyen motivációja erre.  Már elhasználódott, megunta, nem érzi benne jól magát, nincs elég hely, nincs elég tároló stb. Tapasztalataim legalábbis azt mutatják, hogy amikor egy-egy otthonban jártam és a tulajdonos körbe vezetett, ezekkel a megoldandó feladatokkal állt elő.  De azt is megfigyeltem, hogy az esetek többségében elképesztően nagy káosz, rendetlenség, rendezetlenség és holmik halmaza uralkodott, nem is beszélve a koszról és a szagokról, amik mélységesen megdöbbentettek. 

 

Egyszer például felkértek egy konyha felújítására. A megrendelő egy csodálatos hölgy, aki azonban elképesztően utált takarítani. A konyhapult, a mosogató mindig tele volt piszkos edényekkel nem is beszélve az étkező asztalról és minden lehetséges pontról, ahova bármilyen holmit el lehetett helyezni beleértve a padlót is.  Amikor sor került a konyha felújításra ott álltunk mind a csodálatos új konyhában, minden rendezett és tiszta volt, a megrendelő repesett az örömtől.  Azonban beigazolódott az a feltételezésem, hogy a konyhája hamarosan ugyanúgy fog kinézni, mint előtte. Az az igazság, hogy nem lepődtem meg, mert korábbi tapasztalataim és megfigyeléseim alapján számítottam erre. Akkor még nem voltam képes megfogalmazni magamban azt, ami mára már kikristályosodott, de valami mélyen elkezdett motoszkálni bennem, hogy megoldást, választ találjak erre a problémára.

 

Mára megértettem azt, hogy a lakberendezés a szó klasszikus értelmében, valójában nem az igazi problémát oldja meg, hanem csak egy felszíni “fájdalomcsillapítóként” használ, ami magát a tünetet kezeli, azaz a külsőségeket. Azonban, ha a dolgok mögé nézünk rájövünk, hogy a külső világunk valójában a belső világunk tükörképe.  Természetesen ez fordítva is igaz, külső világunk is nagyban hatással van belső világunkra, arra, ahogyan érezzük magunkat az otthonunkban. Az akinél halmokban állnak a holmik, rendezetlenség,  rendetlenség és kosz van, akkor is ezt az életformát fogja követni, ha új szőnyege van, új tapétája, új konyhabútora, új étkezőasztala és új díszpárnák az új kanapéján. 

 

Mára megértettem, hogy a lakberendezésnek csupán a második lépésnek kellene lennie és valójában  a rendrakás az első.  A rendrakás pedig azt jelenti, hogy a felesleges  dolgainktól megszabadulunk, ezzel együtt a káosztól is. 

Ezzel kapcsolatban nagyban tudok azonosulni Marie Kondo módszerével (de nem kizárólag az övével), melyről még írok majd sokat. Az ő módszerének alapja az, hogy túl kell esnünk egy nagy selejtezésen, de nem az a lényeges, hogy mit dobunk ki, illetve, hogy magunkra erőltessük a szeretett dolgainktól való megválást, hanem éppen az, hogy arra koncentráljunk, mit szeretnénk megtartani. Az ő módszere egyszerű de radikális. Csak azt tartsd meg, ami örömet okoz számodra.

Én ezt egy kicsit másképp értelmezem. Számomra az a fontos, hogy azok a holmik, amiket imádok és/vagy hasznosak, tehát örömet okoznak, azokat tartsam meg. (Erről még írok nagyon sokat!)

 

Most annyit szerettem volna bemutatni, hogy miért és hogyan változott meg a véleményem a lakberendezésről. Azt gondolom, ha túl vagyunk egy ilyen nagy rendrakáson, akkor sokkal tisztábban látjuk, mire is van szükségünk az otthonunkban, mit hol és hogyan szeretnénk tárolni, valóban kell-e új bútort, vagy új tárolódobozokat vennünk, valóban utáljuk-e a meglévő függönyünket, valóban kell az új ágyneműhuzat, valóban unjuk-e a fürdőszoba csempét.

Amikor letisztultabbá válik az otthonunk a rendrakás által, akkor tudunk továbblépni a következő szintre. A rendrakás segít jobban megismerni önmagunkat és a valódi igényeinket. Megtanuljuk, hogy ne vegyünk meg olyan dolgokat, amiket valójában nem is szeretünk, vagy nem hasznosak számunkra. Ha pedig valamit úgysem használunk, minek is adjunk rá ki bármekkora összeget? 

 

Mostanra ez lett a meggyőződésem, és ebben szeretnék segíteni Neked és minél több embernek, hogy álmaid életét élhesd, álmaid otthonában. 

Békésen, felszabadultan, kiegyensúlyozottan, stresszmentesen. Képzeld csak el, milyen csodálatos lenne, ha minden szinten egy jobb életet élhetnél!

 

Write a comment

Comments: 0