15 tipp, hogyan érezzük jól magunkat a bezártság idején IS!

Ahogy már korábbi bejegyzéseimben is említettem, az utóbbi években rengeteget foglalkozom az önfejlesztéssel. Ennek során szerzett tudásból merítve, szeretném megosztani veletek néhány gondolatomat.

Abban szeretnék nektek segíteni, hogy minél könnyebben tudjátok a gondolataitokat és érzelmeiteket pozitívvá alakítani a nehéz helyzetekben, és hogy megpróbáljátok minél jobban érezni magatokat, és a legjobbat kihozni ebből a jelenlegi furcsa helyzetből. Ez csupán döntés kérdése!

Mindannyiunk számára kihívást jelent ez az időszak, amin most keresztülmegyünk, de mi választjuk meg, hogyan reagálunk erre az egészre!

Sokak számára bizonytalansággal, félelemmel és az ebből adódó ingerültséggel, feszültséggel teli időszak (lehet) ez. Sokan nem is tudják igazán, mit kezdjenek a sok „rájukszakadt” idővel. Van, aki könnyebben, van, aki nehezebben viseli ezt a helyzetet. Vannak, akik számára érzelmileg, mentálisan, anyagilag is megterhelő lehet ez az időszak.

Azt tapasztalom, hogy sokan vannak, akik félnek, vagy egymásnak ugranak, míg mások próbálják pozitívan felfogni és humorral elütni a dolgot. Hozzáteszem, ez utóbbi egy cseppet sem jelenti azt, hogy nem veszik komolyan a helyzetet! Csupán azt, hogy siránkozás, pánikolás helyett megpróbálják jobbá tenni a bezártságot. Mindenki más élethelyzetben van, lehetne licitálni, hogy kinek könnyebb, kinek nehezebb, de teljesen felesleges!

Azt is látom, hogy sok esetben hatalmas az összefogás, az egymás segítése, motiválása, ösztönzése. Ez csodálatos!

Szeretnék néhány ötletet adni nektek, melyek a közérzeteteket javíthatják ebben a helyzetben!

 

1.      Gondoljunk arra, hogy ez a helyzet csak átmeneti, ezután valami sokkal jobb jön!

Ez a gondolat nekem sokszor segített pl. a gyerekeknél is, főleg csecsemő korukban, amikor még kevesebbet aludtunk, mint most és amikor elkapott az aggódás bizonyos dolgokkal kapcsolatban. Mindig arra gondoltam, ez is csak ideiglenes, túl leszünk rajta! Szóval kitartás! Ezen a járványon is túl leszünk! Lisa Nichols szavait idézve: „A legjobb dolgok, általában dörzspapírba csomagolva érkeznek hozzánk!”

 

2. Legyünk hálásak

Rendkívül fontos és nagy erejű dolog! Akitől ez nagyon távol áll, vagy úgy érzi, nem tud semmire gondolni, amiért hálás lehetne éppen most, annak javaslom a következő technikát, ami nekem mindig működni szokott. Azért is osztom meg veletek ezt, mert igenis van olyan, hogy az ember úgy érzi: na most aztán elegem van mindenből, mit mondogassam, hogy mennyire hálás vagyok, semmi kedvem, egyáltalán nem ezt érzem! Engem az alábbi módszer szokott átlendíteni ezen a lelkiállapoton:

Olyan mondatokat fogalmazok meg, hogy „Milyen jó, hogy (nem)…” vagy „Mi lenne, ha…”

Pl: Milyen jó, hogy otthon lehetünk most a meleg otthonunkban! Milyen jó, hogy egyáltalán van otthonunk! Milyen jó, hogy nem háborúba kell mennünk, vagy éppen bombázástól rettegnünk! vagy Milyen rossz lenne, ha nem lenne otthonunk? Milyen rossz lenne, ha most épp háborút kéne megélnünk! Milyen rossz lenne, ha nem lehetnének gyermekeim stb.

Ezen mondatok megfogalmazásával villám gyorsan át tudjuk értékelni a körülményeinket és így sokkal közelebb kerülünk érzelmileg ahhoz az állapothoz, hogy megfogalmazzuk: Olyan végtelenül boldog és hálás vagyok, amiért van otthonom és mindössze annyit kell tennem, hogy itthon vagyok a melegben és hasznosan töltöm el az időmet!

Akinek végképp nem megy, annak ajánlom az alábbi írásomat szeretettel!

 

3. Keressük inkább a pozitív híreket a járvánnyal kapcsolatban

A média rendkívül manipulatív, pánikkeltő stb. Nagyon kell vigyáznunk, hogy megszűrjük, milyen információkat engedünk be a fejünkbe, bármilyen csatornáról is legyen szó. A lényeg, hogy sok pozitív hír is van már a járványról, inkább azt keressétek és olvassátok!

 

4. Tűzzünk ki célokat

Bár nehéznek, akár értelmetlennek is tűnhet ebben a bizonytalanságban és káoszban célokat kitűzni, én mégis azt javaslom, hogy tűzzünk ki célokat! Napi célokat mindenképp, de előre egy-két hétre is kitűzhetünk. Pl. az is lehet cél, hogy mikor mit főzünk, mikor mit játszunk a gyermekkel, mit dolgozunk a kertben, vagy otthon, mit takarítunk ki stb. Ez segít, hogy egy bizonyos rutinhoz tartsuk magunkat és jó érzéssel tölt el, ha teljesítjük ezeket, és struktúrát adunk a napjainknak. A jövőre vonatkozóan is tűzhetünk ki célokat, pl. hova szeretnénk elutazni, kivel szeretnénk találkozni stb. mikor ennek vége lesz. Amolyan bakancslista szerűen. Ez is segít abban, hogy még inkább hálásak legyünk mindazért és mindazokért, akik az életünkben vannak, és, hogy még inkább megtanuljuk értékelni az időnket.

 

5. Hallgassunk felemelő, jókedvre derítő zenéket/táncoljuk

Azt hiszem, ezt nem kell különösebben részleteznem! A jó zene és tánc mindent visz! Ez nálunk jó kis családi program szokott lenni! Akár a gyerekek, akár a mi kedvenc dalainkról van szó, lényeg, hogy engedjük el és érezzük jól magunkat! J

 

6. Nézzünk felemelő, jókedvre derítő filmeket/sorozatokat/retro műsorokat

A vidám filmek is rendkívül jó hatással lehetnek lelkiállapotunkra! Ajánlom figyelmetekbe gyermekkorunk jó kis sorozatait pl. Família Kft. vagy Kisváros, de az Ötödölőn és a Szerelem első látásra című műsorokon is jókat szoktunk derülni! :) 

 

7. Hívjuk fel a hozzátartozóinkat/barátainkat

Habár fizikailag izoláltan élünk most egymástól, hálásak lehetünk, hogy az internet világában bárhol, bárkivel tudunk beszélgetni, látni egymást. Használjuk ki ezeket a lehetőségeket, így könnyebb lesz a különlét is!

 

8. Meditáljunk/Lélegezzünk mélyeket

A meditálás sok ember körében egyre népszerűbb, azonban vannak olyanok is, akik számára ez teljesen idegen műfaj, elzárkóznak tőle, vagy csak szimplán úgy gondolják, nincs rá lehetőségük. Én szoktam meditálni. Nem minden nap, de mondjuk hetente két-három alkalommal. De most én is azt mondom, hogy nehéz összehozni, mert napközben nyüzsgés van, (és persze, hogy nem egyszerre alszanak a gyerekek délután!) este meg valószínűleg elaludnék rajta.

Én jelenleg a lélegezz mélyeket módszert alkalmazom, főleg, mikor érzem, hogy kezd sok lenni az egész nap. Azt javaslom, olyankor egyszerűen csak álljunk meg 10 másodpercre és lélegezzünk mélyeket. A mély légzés köztudottan enyhíti a bennünk lévő feszültséget. Azonban lefekvés előtt egy-két percig jó egy kicsit nyújtózni, mélyeket lélegezni valamilyen lágy zenére és végiggondolni, mi volt a legjobb a napunkban, vagy mit csinálnánk másképp!

 

9. Erősítsük meg immunrendszerünket

A legfontosabb, hogy most is megfelelően táplálkozzunk, hiszen szükségünk van az erős szervezetre. Mindannyian tudjuk, hogy a zöldségek, gyümölcsök, vitaminok bevitele rendkívül fontos és nyilvánvalóan a vírusoknak is ellenállóbbak leszünk. Én most épp a juice-okra esküszöm, mint egyik fő tápanyagforrás.

 

10.      Mozogjunk

Azt tapasztalom, hogy nagyon sokan folytatják otthonról a megszokott edzésüket, ez fantasztikus! Le a kalappal! Bevallom egyelőre az én edzésem a gyerekekkel való fogócskázásban kimerült…de az elhatározás már megvan, csak neki kell állni! Annyi lehetőség van, akár gyerekekkel is, pl. gyerek zumba, gyerek jóga, tele van ezekkel a youtube és persze számunkra is van elegendő forrás! Vágjunk hát bele! Ez is sikerélményhez vezet, tehát jobban fogjuk magunkat érezni tőle!

 

11.  Legyen napi rutinunk

Mindenki azt hangoztatja, hogy most se hagyjuk elmosódni a napokat, legyen meg a napi rutinunk. Ezzel egyetértek! Reggel készüljünk el, öltözzünk fel, reggelizzünk, ágyazzunk be, szellőztessünk stb. Legyen meg az esti rutin is. Adjunk keretet a napnak! Ez a gyakorlat nem csak most, de nyilvánvalóan mindig előnyünkre válik, bármilyen élethelyzetben is vagyunk!

 

12.  Meséljünk történeteket

Az emberek imádják és szomjaznak a történetekre, legfőképp a gyerekek! Ez szintén nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Akár csak a párunkkal, akár családunkkal vagyunk most, egy jó, kedves, vicces történet mindig jól jön! Beszélgethetünk arról, ki milyen volt kiskorában, hogyan ismerkedett meg Apa és Anya, vagy bármilyen régi történetet előszedhetünk. Ebben segíthetnek a régi fotók, videók! Jó időtöltés ez, és segít átlendülni az érzelmi nehézségeken, hullámokon is!

 

13.  Foglalkozzunk a hobbinkkal, próbáljunk ki új dolgokat, vagy csináljunk valamit, amit régóta halogattunk

Azt hiszem, ezt nem kell túlságosan részleteznem. Ezek mindegyike jó érzéssel tölt el minket és energiát ad! Illetve annyit fűznék még hozzá, hogy itt az ideje annak is, hogy valami újat tanuljunk. Az internet tele van ingyenes lehetőségekkel, használjuk ki! Hallgassunk előadásokat, olvassunk könyveket stb. a minket érdeklő témákban például.

 

14.  Olvassunk felemelő, jó hangvételű könyveket

Nagyon fontosnak tartom itt is, hogy olyan olvasmányokkal töltsük az időnket, amik feldobnak, jókedvre derítenek minket, vagy valamilyen módon hasznunkra válnak!

 

15.  Játsszunk

Itt az idő, hogy játsszunk egymással (pl. de régen römiztem vagy malmoztam!) gyermekeinkkel. Persze ez roppant fárasztó is, egész nap lekötni őket valamivel, de az internet tele van ötletekkel és különböző csoportokkal, amik szintén tele vannak ötletekkel!

 

Ezeket a gondolatokat azért gyűjtöttem nektek össze, mert hiszem, hogy mindegyik hozzájárul ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, nem csak most, de az életben bármikor! Javaslom, hogy figyeljünk oda rá, hogy a nap nagy részében hogyan érezzük magunkat, ne gyengítsük szervezetünket tartósan negatívumokkal!!!

 

Sok-sok szeretetet, kitartást kívánok mindenkinek! Csináljunk emlékeket, és hozzuk ki a legjobbat az egészből, hogy végül majd úgy gondoljunk vissza, milyen jó volt EGYÜTT OTTHON lenni! 

Write a comment

Comments: 0